Pity

Pity cieszą się dużą popularnością wśród miłośników kebabów. To rodzaj niewielkiego, płaskiego chleba pszennego, posiadającego okrągły kształt. W trakcie pieczenia ciasto samoczynnie dzieli się na warstwę górna i dolna rozdzielając się, tworzy tak zwaną "kieszonkę". Tę natomiast stosuje się do napełniania tym, co smakuje najbardziej - czyli mięsem typu kebab, ulubionymi sosami oraz surówkami.

Zobacz jakie pity oferuje nasza hurtownia

Ciekawostka! Czy wiedziałeś/aś o tym, że...?


Pitę robi się na drożdżach. Ciasto ma bardzo prosty skład, niemalże podstawowy, prócz drożdży dodaje się do nich mąki pszennej, soli, a także wody. Do jej upieczenia używa się rozgrzanych blaszek w temperaturze 230 stopni. W ten sposób pita jest gotowa w bardzo szybkim tempie. Dzięki dwutlenku węgla oraz pary wodnej, zewnętrzna część ciasta ścina się już po kilku minutach, a następnie dochodzi do pewnego pompowania się wnętrza, przez co pita jest nieco wyrośnięta.

Samo słowo "pita" wywodzi się z greckiego słowa "πίτα". Oryginalnie oznacza to płaski placek. Wiele źródeł uważa, że etymologia tego słowa pochodzi z języka starogreckiego, od "pektos", który oznacza "solidny". W państwach arabskich, w których kebab jest bardzo znany, pita jest określana jako khubz arabi, czyli - przekładając na język polski - arabski chleb.

Niewiele osób się nad tym zastanawia, ale pita właściwie pełni niejako dwie funkcje. Po pierwsze, z powodzeniem zastępuje naczynia kuchenne, to jest sztućce i talerze. Po drugie, oczywiście są jadalne i bardzo smaczne. Pity jednak stosuje się nie tylko do robienia kebabów. Jeśli podzielimy je w niewielkie trójkąciki, możemy nabierać nimi sosy i dipy.