Lawasze/Tortille

Lawasz to chlebek tradycyjny i bardzo popularny w kulturze ormiańskiej, z której się wywodzi. Jest tworzony właściwie z czterech składników (podobnie jak pita): wody, soli, mąki pszennej oraz drożdży albo zakwasu. Kiedy wyrobimy już ciasto, wałkujemy je na około zaledwie 1,5 milimetra. Placki przekłada się następnie na specjalną formę, a następnie przykłada do ścianek pieca rozgrzanego do wysokiej temperatury.

Tortilla do kebabu to idealny przykład jak na naszych oczach mieszają się kultury. Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej, jednak w Polsce, do zawijania kebabu stały się nawet bardziej popularne niż tradycyjne lawasze.

Oba pieczywa są dostępne w naszej hurtowni - zobacz naszą ofertę:

Lawasz - Czy wiesz, że...?


Lawasz to chlebek, który potrzebuje bardzo krótkiego pieczenia. Wystarczy zaledwie trzydzieści sekund do maksymalnie jednej minuty, aby był gotowy! Co więcej, nie traci on swojej świeżości nawet przez pół roku. Może więc leżeć do sześciu miesięcy. Jeśli chcemy go użyć po jakimś czasie, wystarczy lekko zwilżyć go wodą i przykryć na około trzydzieści minut. W ten spośób będzie ponownie gotowy do spożycia! Nie każdy wie również, że w tradycyjnej kuchni ormiańskiej lawasz jest wykorzystywany również i do kanapek z ziołami oraz serem. Lawasz można stosować do przygotowania kyulchya. Połamane, przesuszone pieczywko dodaje się do potrawy khash.

Oprócz tego, lawasz można zamrozić i przechowywać w zamrażarce. W ten sposób możemy wydłużyć datę przydatności chlebka! Po wyciągnięciu z zamrażarki, chlebek wystarczy pozostawić w cieple do momentu, aż rozmrozi się i wróci do normalnego stanu.