GHP i GMP dla lokali z kebabem

GHP i GMP

Jeśli chcesz specjalizować się w serwowaniu kebabu, nie zapomnij o księgach GHP i GMP.

Mała gastronomia to zdecydowanie dobry pomysł na biznes. Szybkie i smaczne dania często serwowane z budek cieszą się wciąż dużą popularnością i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić.

Jeśli chcesz podjąć taką działalność i specjalizować się w serwowaniu kebabu, nie zapomnij o księgach GHP i GMP, bez których sanepid będzie miał powód, aby zamknąć Twój biznes.

GHP i GMP dla lokali z kebabem

Opracowanie GHP i GMP dla kebaba jest czasochłonne i wymaga znajomości odpowiednich przepisów i zaleceń. Jeśli jest to dla Ciebie - początkującego przedsiębiorcy nieco trudne, mamy dla Ciebie specjalną ofertę.

Zleć nam przygotowanie GHP i GMP dla Twojego lokalu gastronomicznego


Zadanie przygotowania tych dokumentów, możesz powierzyć nam. Ponieważ specjalizujemy się współpracy z lokalami przygotowującymi kebab to wiemy jak zrobić sprawnie, skutecznie i niedrogo. Ponadto w naszym zespole mamy doświadczonego specjalistę, z wieloletnim stażem pracy w sanepidzie, co ułatwia nam rozumienie tego zagadnienia od strony urzędu.


Poniżej parę ciekawostek o GHP i GMP dla kebaba

GHP - Dobra Praktyka Higieniczna


Najprościej mówiąc są to instrukcje i procedury, które dotyczą wszystkich czynności związanych z przygotowywaniem kebabu w Twojej restauracji. W zakres ten wchodzą między innymi takie procesy jak mycie i dezynfekcja miejsc, gdzie przygotowywane jest danie, naczyń do tego niezbędnych, urządzeń, sprzętu, stołów itp. akcesoriów, bez których przyrządzenie potrawy jest niemożliwe, a także mycie rąk, to w jaki sposób i jak często usuwane są nieczystości i wyprodukowane resztki oraz informacje związane z rodzajem produktów oraz jego dostawcą, które muszą być jawne i odpowiednio potwierdzone. Te dwa skróty są przede wszystkim znane jako Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne, a tu już mówi samo za siebie i jest zrozumiałe, dlaczego to obligatoryjne dokumenty, które na pewno skontroluje sanepid. Twoim głównym celem jest przecież serwowanie ludziom smacznych i zdrowych potraw, które powstały z wysokiej jakości produktów i z zachowaniem odpowiednich procedur pod względem higienicznym i produkcyjnym.

Higiena i produkcja czyli GHP i GMP


GHP i GMP to główny i pierwszy element każdego HACCP dla kebaba. Nie można więc go pominąć, a działalność najlepiej rozpocząć posiadając już całą skompletowaną dokumentację. W zakres procedur związanych z higieną stołów, blatów, sprzętu czy naczyń, instrukcją mycia rąk przez personel, dezynfekcją oraz usuwaniem nieczystości, wchodzą również takie zagadnienia jak miejsce, gdzie znajduje się lokal oraz jego otoczenie, sposoby zabezpieczenia przed szkodnikami, maszyny i urządzenia, zaopatrzenie w wodę oraz szkolenia dla pracowników.


GMP - Dobra Praktyka Produkcyjna


W zakres GMP, czyli związany z produkcją, wchodzą takie procesy i czynności, które dotyczą przede wszystkim tego jak magazynujesz produkty używane do przyrządzania kebaba, jak wygląda przetwarzanie wstępne oraz zasadnicze tych surowców, skąd pochodzą, od jakich dostawców, jak wygląda ich transport, a także jak przechowywane są produkty już gotowe po obróbce, czyli te, które bezpośrednio podajesz klientom.

Czym skutkuje brak tego rodzaju dokumentacji?


Są to dokumenty obligatoryjne, więc jeśli nie będziesz ich posiadał, sanepid nie zezwoli na prowadzenie tego rodzaju działalności. Wszystkie procedury i przepisy można posiadać w komputerze (zasadniczo wystarcza to przy odbiorze lokalu), ale pamiętaj, że jeśli zatrudniasz pracowników, to oni również do tego rodzaju instrukcji powinni mieć dostęp. Najlepiej więc posiadać również wersję papierową, po którą personel w każdej chwili może sięgnąć.

Otwierasz własny lokal serwujący Kebab?

GHP i GMP to na pewno niejedyny produkt, który możemy Ci dostarczać. Chcesz zgłębić ofertę naszej firmy na wsparcie sanepid lub inne?

Stawiamy na stałą współpracę dzięki optymalizacji kosztów dostaw, posiadamy wygodną ofertę na prawie wszystko co może interesować Twój lokal - zobacz również nasze inne artykuły.

Dostarczamy wsparcie sanepid do lokali gastronomicznych ulokowanych w czterech regionach: lubelskie, mazowieckie, świętokrzyskie, podkarpackie.

Uwaga. Propozycja hurtowni Kebab Lubelski przeznaczona jest tylko dla punktów gastronomicznych . Nie realizujemy zamówień dla klientów prywatnych.